Pasteurella Pneumotropica

01.06.2011 10:53

Léčíme veškeré zvířectvo, preventivně antibiotiky ...
na výstavu v Bochově si totiž někdo dovezl infikované zvíře.

Než riskovat, že se zákeřná tzv. "pšíkací" nemoc dostane i k nám a ohrozí naše miláčky na životě tak radší podáváme antibiotika.

Nákaza začíná vcelku nenápadně, pšíkáním – které se rychlostí rozrůstá z horních cest dýchacích na plíce a způsobuje opravdu nepříjemné situace, při nichž (v některých případech potvrzeno) může být finální konec i smrt.
Domníváme se, že centrum roznosu byla bohužel výstava v Bochově. Kde ale všechna zvířata byla pečlivě překontrolována k poslechu, vrkání a jiné.Nakažené zvíře, které infikovalo ostatní, mohlo být skrytým bacilonosičem. Nebylo tedy možné takové zvíře na místě odhalit. Ze strany veterináře a pořadatelů bylo vynaloženo veškeré úsilí Vaše zvířata před tímto ochránit. Bohužel otevřenost klecí a rozestupy mezi klecemi nejsou před kapénkovým přenosem infekcí tak bezpečné, jak bychom chtěli. Je důležité dbát opravdu na hygienu ! Nebojte se sáhnout po desinfekčních přípravcích a věnovat očistě zařízení více času, určitě to za zdraví našich miláčků stojí!
( 2011, potkanci.cz)

Všichni, kteří se účastnili Bochova a dalších výstav po něm ! Přelečtě VŠECHNA svá zvířata baytrillem či jinými antibiotiky. Podle příznaku to vypadá na pasterellu pneumotropicu, která ve zvířeti i po aplikaci antibiotik dřímá. Je nutné, aby zvíře bylo v léčbě minimálně 10 dní! Pozor na nafouklá bříška a to, že se zvíře nevyprazďnuje, nežere ... je to další bod, který spěje k nešťastnému konci. Tato bakterie je citlivá na všechna antibiotika. Doporučuji vrkající zvířata léčit injekčně, nevrkající a zdánlivě zdravá vzít plošně například doxygalem. Hlavně to nepodceňujte ... takhle chyba je pak velmi tvrdým pádem !  (2011, upozornění pořadatelů)